Vychytávky z newslettera

Super ľahký broskyňový koláč

Ingrediencie: 

  • 1 veľká konzerva broskýň (800g)
  • 225g rozpusteného masla
  • 450g cukru
  • 250g hladkej múky
  • 240ml mlieka
  • 2 ČL kypriaceho prášku

Postup: 

  1. Rozohrej rúru na 180°.
  2. Konzervu zbav šťavy a broskyne poukladaj do zapekacej misy. 
  3. Roztopené maslo vylej rovnomerne na broskyne. 
  4. Zmiešaj cukor, múku, mlieko a kypriaci prášok 
  5. Vzniknutú hmotu vylej na broskyne a nechaj zapekať 30-45 minút, kým je vrch krásne zlatistý a chrumkavý. 

Originál receptu aj fotky tu

Grilované broskyne s krémovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 4 broskyne
  • maslo
  • med
  • 225g mascarpone
  • 120ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • plátky mandlí
  • škoricový cukor

Postup:

  1. Rozohrej rúru na 180 stupňov. Broskyne rozkrájaj na polovice a vykôstkuj. Ulož ich do zapekacej nádoby. 
  2. Na každú polovicu polož kus masla a pokvapkaj medom. 
  3. Peč 25-30 minút, ale pravidelne ich kontroluj, mohli by sa spáliť (doba pečenia závisí od veľkosti). 
  4. Kým sa broskyne pečú, zmiešaj smotanu, mascarpone a vanilku. Na suchej panvici osmaž mandle. 
  5. Upečené broskyne polož na tanier a polej výpekom, na každú polovicu nalož kopec krému a posyp mandľami a škoricovým cukrom. 

Originál recept hľadaj tu

Domáca teriyaki omáčka

Ingrediencie: 

  • 240ml vody
  • 5 PL hnedého cukru
  • 50ml sójovej omáčky
  • 1-2 PL medu
  • 1 veľký strúčik cesnaku, najemno nasekaný
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 60ml studenej vody

Postup:

  1. Zmiešaj 240ml vody, cukor, sójovú omáčku, med, cesnak a zázvor v malom hrnčeku a nechaj zahriať na malom ohni. 
  2. V ďalšej miske zmiešaj škrob a studenú vodu až do úplného rozpustenia škrobu. Potom zmes prilej do vopred pripraveného hrnčeka. 
  3. Zohrievaj na malom ohni do zhustnutia. Ak by bola omáčka príliš hustá, len pridaj troška viac vody.  

Pôvodný recept hľadaj tu

Domáca chimichurri omáčka

Ingrediencie:

  • 3 zväzky petržlenovej vnate, nasekanej na malé kúsočky
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 1½ ČL čerstvých lístkov oregana, nasekaných
  • 60ml bieleho octu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • ¾ ČL červenej papriky
  • 1 bobkový list
  • 180ml olivového oleja

Postup: 

  1. V stredne veľkom vzduchotesnom pohári zmiešaj vňať, cesnak, oregano, ocot, soľ, korenie, bobkový list a papriku. Potom prilej olivový olej, pohár zavri a daj na noc do chladničky. 
  2. Podávaj k mäsu, najlepšie ku grilovaným steakom. 

Originál tejto dobroty nájdeš aj s fotkou tu

Čučoriedkový koláč

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta

  • 1 rozšľahané vajíčko

  • 1 PL kryštálového cukru

  • 120g neochuteného cream cheese

  • 60ml šľahačkovej smotany

  • 1/2 ČL nastrúhanej citrónovej kôry

  • 3 PL práškového cukru

  • 100g čerstvých čučoriedok

 

Postup:

  1. Rozohrej rúru na 190 stupňov. 
  2. Cesto vyváľkaj a polož na papier na pečenie. 
  3. Pomocou špičky noža sprav po celom ceste jemný rez asi 3 cm od okraja (neprerež cesto, pracuj nožom veľmi opatrne), okraj potri vajíčkom a posyp kryštálovým cukrom. Peč dozlatista 18-22 minút. 
  4. Po vytiahnutí z rúry stred cesta (ktorý sa pečením vydvihol) jemne stlač nadol a nechaj 15-20 vychladnúť.
  5. Vymixuj cream cheese so smotanou, citrónovou kôrou, 2 PL práškového cukru a vylej do stredu cesta (aby zmes nepretekala cez okraje). 
  6. Čučoriedky poukladaj na vrch koláča a jemne posyp zvyšným práškovým cukrom. 

Pôvodný recept nájdeš tu

Broskyňový ľadový čaj

Ingrediencie:

  • 200g kryštálového cukru
  • 240ml vody
  • 2-3 nakrájané broskyne
  • 3 čajové vrecká
  • 720ml vody na čaj
  1. 240ml vody nechaj zovrieť spolu s curkom. Potom stíš plameň a nechaj cukor úplne roztopiť. 
  2. Broskyne rozkrájaj na väčšie kúsky.
  3. Vodu s cukrom odstav zo sporáku a nechaj 30 minút odstáť.
  4.  V ďalšej nádobe priprav čaj podľa návodu a nechaj ho vychladnúť.
  5. Pripravený broskyňový sirup prepasíruj, aby v ňom nezostali kúsky ovocia.
  6. Čaj zmiešaj so sirupom a podávaj ľadovo vychladené. 

Pôvodný recept aj fotky nájdeš tu

Malinovo-jogurtové muffinky

Ingrediencie:

  • 220g hladkej múky
  • 65g kryštálového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 Čl sódy bikarbóny
  • 1/2 ČL soli 
  • 170g malinového jogurtu
  • 70ml oleja (napr. kokosového)
  • 1 vajce
  • 125g čerstvých malín

Postup:

  1. Rozohrej rúru na 200 stupňov. 
  2. Muffinové formy dôkladne vymasti (asi 12 formičiek). 
  3. Zmiešaj múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. 
  4. V ďalšej miske rozmixuj jogurt, olej a vajce. 
  5. Jogurtovú zmes aj maliny pridaj k suchým ingredienciám a premiešaj. 
  6. Zmesou naplň formičky a peč asi 20 minút dozlatista.

Originál receptu nájdeš tu

Pečené palacinky

Ingrediencie: 

  • 125g hladkej múky
  • 240ml mlieka
  • 6 vajec
  • ½ ČL soli 
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL pomarančovej alebo citrónovej kôry (použiť ju ale v recepte nemusíš)
  • 3 PL roztopeného masla
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • práškový cukor na posypanie

Postup: 

  1. Rozohrej rúru na 200 stupňov. 
  2. Zmiešaj múku, vajcia, mlieko, vanilkovú esenciu a soľ. 
  3. Pridaj roztopené maslo a kôru a hmotu nalej do muffinových formičiek. 
  4. Peč 10-15 minút dozlatista. 
  5. Po vytiahnutí z rúry pokvapkaj citrónovou šťavou a posyp práškovým cukrom. 
  6. Muffinky môžeš naplniť pudingom, krémom, ovocím, kompótom, džemom.

Originál nájdeš tu

Jahodovo-banánové nanuky

Ingrediencie: 

  • 450g čerstvých jahôd
  • 1 veľký prezretý banán 
  • 250g vanilkového jogurtu 
  • 120ml mlieka 
  • cukor na dochutenie, nemusíš ho použiť

Postup: 

  1. Jahody, banán, mlieko aj jogurt rozmixuj. Pridaj cukor (podľa potreby) a hmotu nalej do nanukových formičiek. 
  2. Nechaj stuhnúť v mrazničke, po zmrznutí ešte môžeš obaliť v roztopenej horkej čokoláde.

Originál hľadaj tu

Nutellový nanuk 

Ingrediencie (na 10 nanukov):

  • 6 veľkých prezretých banánov
  • 140 g Nutelly 

Postup: 

  1. Najskôr poriadne rozmixuj banány. 
  2. Pridaj Nutellu a premiešaj s banánovou hmotou. 
  3. Nalej do nanukových foriem a nechaj 3-4 hodiny stuhnúť v mrazničke. 

 Originál nájdeš tu

Hrášková polievka

Ingrediencie:

  • 1 PL masla
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 1l kuracieho vývaru
  • 600g čerstvého hrášku
  • 2 ČL medu
  • soľ

Postup: 

  1. V hrnci rozpusti maslo a osmaž na ňom cibuľu (asi 5 minút), pridaj soľ.
  2. Pridaj kurací vývar a nechaj zovrieť (zhruba 10 minút).
  3. Pridaj hrášok a var 1 minútu. 
  4. Hmotu prelej do mixéra a mixuj, kým je polievka úplne hladká (polievku pridávaj po častiach, nezostanú ti v nej hrudky). 
  5. Vymixovanú polievku nalej späť do hrnca a podľa chuti dosoľ. 
  6. Podávaj s osmaženou slaninkou, smotanou a osmaženými krutónmi.

Originál recept hľadaj tu

Čučoriedkový nákyp

Ingrediencie:

  • 3 veľké croissanty, nakrájané na väčšie kocky
  • 250g čerstvých čučoriedok
  • 220g cream cheese
  • 130g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 240ml mlieka

Postup:

  1. Rozohrej rúru na 180 stupňov. 
  2. Na malý pekáč rozlož nakrájané croissanty a posyp ich čučoriedkami.
  3. Vymixuj cream cheese s cukrom, vajíčkami a vanilkou. 
  4. Postupne pridaj mlieko. 
  5. Vylej zmes na croissanty s čučoriedkami a nechaj 20 minút odstáť (najlepšie celú noc).
  6. Peč 35 až 40 minút dozlatista. 
  7. Podávaj posypané práškovým cukrom. 
  • Originál nájdeš tu

  •  

Biela Caprese torta

Ingrediencie: 

  • 320g mletých mandlí
  • 200g bielej čokolády
  • 2 pl smotany na varenie alebo mlieka
  • 180g zmäknutého masla
  • 130g kryštálového cukru
  • kôra zo 4 citrónov (asi 2 PL)
  • 4 veľké vajcia, oddelené žĺtky a bielky
  • 1 ČL citrónového extraktu
  • 40g citrónovej šťavy
  • práškový cukor na posypanie

Postup: 

  1. Rozohrej rúru na 176°C a tortovú formu s priemerom 26cm potri olejom alebo použi papier na pečenie.
  2. Bielu čokoládu roztop v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli a pridaj smotanu/mlieko.
  3. Vymixuj maslo so 100g cukru. Pridaj citrónovú kôru, vaječné žĺtky, citrónový extrakt a poriadne premiešaj. 
  4. Pridaj mleté mandle a roztopenú čokoládu. Následne do hmoty nalej citrónovú šťavu a zamiešaj.
  5. Vymiešaj bielky na penu a postupne pridávaj 30g cukru. Hmotu opatrne zmiešaj s mandľovou časťou a všetko nalej do pripravenej formy. 
  6. Peč 40-45 minút. Koláč nechaj úplne vychladnúť a pred podávaním dozdob práškovým cukrom. 

Originál recept aj foto tu.

Čokoládová torta bez múky

Ingrediencie: 

  • 255g horkej čokolády nalámanej na kúsky 
  • 225g masla
  • 25g kakaa
  • 1 ČL mandľového extraktu
  • 250g kryštálového cukru
  • 250g mletých mandlí
  • 6 stredne veľkých alebo 5 veľkých vajec pri izbovej teplote

Postup: 

  1. Rozohrej rúru na 150°C.
  2. Tortovú formu (s priemerom 21 cm) poriadne vytri olejom alebo maslom, prípadne vysteľ papierom na pečenie.
  3. Všetku čokoládu rozpusti vo vodnom kúpeli.
  4. Metličkou vymiešaj čokoládu s kakaom, mandľových extraktom a cukrom. 
  5. Do masy pridaj a zamiešaj mleté mandle.  
  6. Po jednom pridávaj do hmoty vajíčka (nie naraz, každé jedno treba poriadne rozmiešať). 
  7. Hmotu nalej do formy a peč 50 minút.
  8. Koláč povyrastie, no po vychladnutí znova spadne. Vnútri by mal zostať trocha šťavnatý. 

Originál foto aj recept nájdeš tu.  

Špargľové rizoto

Ingrediencie:

  • 2 PL olivového oleja
  • 400g zelenej špargle, nakrájanéj na kúsky
  • 300 g nakrájaných šampiňónov
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 liter vývaru (kuracieho alebo zeleninového)
  • 1 PL masla
  • 1 šalotka, nakrájaná
  • 150g arborio ryže
  • 240ml bieleho vína

Postup:

  1. Na panvici rozohrej jednu lyžicu olivového oleja na strednom ohni a špargľu spolu so šampiňónmi krátka podus (ideálne 7 minút). Pridaj soľ a korenie, zníž plameň a masu urdžiavaj v teple. 
  2. V ďalšom hrnčeku si zohrej pripravený vývar.
  3. V inom hrnci rozohrej maslo spolu s polievkovou lyžicou masla. Keď je maslo roztopené, pridaj šalotku a dus ju 2 minúty. Primiešaj ryžu, musí sa obaliť maslom, ale nie úplne zhnednúť. Prilej do masy víno a var až kým sa nevsiakne do ryže.
  4. Pridaj jednu naberačku vývaru a nechaj vsiaknuť do ryže, tento proces opakuj až do minutia všetkého vývaru. 
  5. Pridaj k ryži špargľu a šampiňóny a môžeš podávať.

Originál receptu aj fotky nájdeš tu

Avokádová pena

Ingrediencie:

  • 2 veľké prezreté avokáda
  • 60g kakaa
  • štipka soli
  • troška vanilkového extraktu na dochutenie
  • med podľa potreby

Postup:

Všetky ingrediencie vymixuj a nechaj v chladničke stuhnúť aspoň hodinu. Ak máš radšej krémovejšie dezerty, skús primiešať aj kokosové mlieko (schladené, aby sa ti tam nedostala prebytočná voda, len krém). 

Originál recept aj foto nájdeš tu

Krupoto s kuracím mäsom, hríbami a špenátom

Ingrediencie:

  • troška masla 
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 150g jačmenné krúpy (prepláchni a uvar v osolenej vode alebo vývare do zmäknutia, určite nie viac ako 20 minút)
  • 1 ks kuracích pŕs
  • čerstvé špenátové listy (množstvo podľa vlastnej chute)
  • 100g nivy (kto má rád bryndzu, môže nahradiť)
  • 100g šampiňónov
  • mleté čierne korenie, soľ, sladká červená paprika

Postup: 

  1. Najskôr na spenenom masle orestuj nakrájanú cibuľku.
  2. Kuracie prsia nakrájaj na malé kúsky a opraž na masle s cibuľou. 
  3. V inom hrnci uvar krúpy do zmäknutia. 
  4. Ku kuraťu pridaj šampiňóny, osoľ (nepresoľ, lebo syr je tiež dosť slaný), okreň, posyp paprikou a nechaj pár minút dusiť. 
  5. Do takmer hotového mäsa pridaj nivu (alebo bryndzu) a nechaj ju roztopiť. Ak chceš ešte krémovejšiu konzistenciu, kľudne pridaj trocha smotany na varenie. 
  6. Pridaj do hrnca špenátové listy a nechaj asi minútku dusiť. 
  7. Keď je mäsová zmes hotová, primiešaj do nej scedené krúpy. 

Postup:

Sladký jablkový šalát

Ingrediencie:

  • 2-3 jablká
  • škorica
  • med
  • jogurt (biely) alebo smotana
  • cukor
  • vlašské orechy

Postup:

  1. Jabĺčka nakrájame na malé kúsky. Keďže sa najviac vitamínov ukrýva v dužine tesne pod šupkou, odporúčame ich nešúpať.
  2. Kúsky zmiešame s medom, orechmi a lyžičkou cukru, následne pridáme jogurt alebo smotanu.

Jahodovo-čokoládový smoothie

Jahodový smoothie

Ingrediencie:

  • 250g jahôd
  • 500ml bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
  • 200g tvarohu
  • 30g čokoládového proteínu (alebo medu)

Postup: 

  1. Najskôr rozmixuj jahody a rozlej ich do 2 väčších alebo 4 menších pripravených pohárov (alebo iných nádob). 
  2. V mixéri ďalej rozmixuj jogurt, tvaroh a proteín (my ho používame na sladenie, ale kľudne použi aj med alebo cukor).
  3. Jogurtovú hmotu vylej na jahody. 
  4. Ak máš radšej redšiu konzistenciu, kľudne smoothie dolej mliekom. 

Pečené slnečnicové semiačka

Ingrediencie: 

  • surové slnečnicové semiačka
  • soľ 
  • voda

Postup: 

  1. Slnečnicové semiačka prepláchni vodou a osušené vysyp na plech pokrytý papierom na pečenie.
  2. Rozohrej rúru na 150C a peč 30-40 minút do zlatista. 

Nutellové cookies

Ingrediencie:

  • 150g hladkej múky

  • 1 vajce

  • 115g kryštálového cukru

  • 280g Nutelly

Postup:

  1. Rozohrej rúru na 180°C a plech vysteľ papierom na pečenie.

  2. Všetky ingrediencie vymixuj a z hmoty vytvaruj kôpky o veľkosti polievkovej lyžice.

  3. Pomocou dna pohára ich stlač na hrúbku klasickej cookie.

  4. Peč 12 minút a po upečení nechaj aspoň 5 minút vychladnúť.

Originál receptu tu, foto tu

Špaldovo-banánové lievance

Ingrediencie:

  • 150g špaldovej múky

  • 3 ČL prášku do pečiva

  • 1/2 ČL soli

  • 1 rozmixovaný banán

  • 2 PL medu

  • 2 ČL vanilkového extraktu

  • 360ml mlieka

  • 2 rozšľahané vajíčka

  • 3 PL roztopeného kokosového oleja

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.

  2. V ďalšej miske rozmixujte banán s medom a vanilkovou esesnciou.

  3. Mlieko, vajcia a maslo pridajte do banánovej zmesi

  4. Banánovú zmes zmiešajte s múkovou a vymiešajte dohladka (ak je hmota príliš hustá, pridajte do nej troška vody).

  5. Na rozohriatej panvici opekajte lievance pár minút, nezabudnite ich otočiť.

Originál receptu + foto

Maslový brownie koláč

Ingrediencie: 

Brownie:

  • 140g nalámanej horkej čokolády
  • 50g nesoleného masla
  • 50g hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 35g hladkej múky

Maslová časť:

120g nesoleného masla
100g kryštálového cukru
2 vajíčka
120g hladkej múky
2g prášku do pečiva
50ml mlieka

Postup:

Vymasti 10x20cm plech a zakry vysteľ fóliou. Rozohrej rúru na 180C. 

Brownie: roztop vo vodnom kúpeli čokoládu spolu s maslom, následne nechaj minútku chladnúť a pridaj cukor, ktorý treba poriadne rozmiešať. Vmixuj do hmoty aj vajce, múku a cesto vylej na pripravený plech. Peč v rozohriatej rúre 15 minút. 

Maslová časť: Vymiešaj maslo s cukrom do krémovej konzistencie, pridaj vajcia a hmotu vylej na brownie časť. Peč ďalších 25-30 minút na 160C. 

Originál recept/foto tu

Sendvič Monte Cristo

Ingrediencie:

  • medová horčica
  • chlieb, napr. toastový
  • tvrdý syr
  • šunka (najlepšie od kosti)
  • 4 veľké vajíčka
  • 120ml mlieka
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka muškátového orecha
  • 4 polievkové lyžice masla

Postup:

Chlieb natri horčicou a ulož naň plátky tvrdého syra, potom šunku a znova syr. Prikry to celé druhou polovicou chleba.

V miske rozmiešaj vajíčka, mlieka, soľ, korenie a muškátový orecch. Sendvič v zmesi dobre poomáčaj.

Na panvici roztop maslo na strednom plameni, keď začne bublať, ponor do masla sendvič a každú stranu opekaj cca 2-3 minútky (dozlatista).

Originál receptu i foto nájdeš tu

Jahodový mrazený jogurt

Ingrediencie:

  • 800g mrazených jahôd (odmäknutých)
  • 3 PL medu
  • 120g jogurtu (napr. gréckeho)
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup: 

Všetky ingrediencie vymixuj dohladka (asi 5 minút). Podávaj hneď alebo daj do mrazničky, jogurt vydrží v plastovej nádobe asi 1 mesiac. 

Originál recept aj s foto tu

Cookies z 3 ingrediencií

Ingrediencie:

  • 200g kryštálového cukru
  • 250g arašidového masla
  • 1 vajce

Postup:

Rozohrej rúru na 180C. Všetky ingrediencie zmixuj a z masy vytvor malé guličky, ktoré na plechu vystlanom papierom na pečenie roztlač vidličkou (na hrúbku klasických cookies). Peč 12 minút a pred podávaním nechaj vychladnúť. 

Originál recept aj foto tu.  

Francúzske toasty 

Ingrediencie:

  • 8 plátkov toastového chleba, ale výborná je aj nakrájaná staršia vianočka
  • 4 väčšie vajíčka
  • 240ml šľahačkovej smotany
  • 2,5 ČL škorice
  • 1 PL cukru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • nesolené maslo
  • javorový sirup na servírovanie

Postup:

Zmixuj v miske vajíčka, smotanu, škoricu, cukor a vanilku. Každý toast rozkrájaj na 4 rovnaké časti (ale môžeš ho kľudne nechať aj celý), každý poriadne obaľ v zmesi.

Chlieb nechaj odkvapkať a opekaj na rozohriatej panvici s 2-3 PL masla. Keď je toast opečený na jednej strane dozlata, môžeš ho otočiť na druhú stranu, opiecť a následne naservírovať s javorovým sirupom, medom, ovocím, šľahačkou, čím len chceš.  

Originál receptu aj foto nájdeš tu

Hrášková polievka

Ingrediencie:

  • 1 PL kokosového oleja (alebo masla)
  • 3 nakrájané jarné cibuľky
  • soľ
  • 3 nastrúhané strúčiky cesnaku
  • 500g mrazeného hrášku
  • 1 PL sušenej mäty alebo ½ zväzku čerstvej
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • kôra z ½ citróna
  • 2 PL olivového oleja + na pokvapkanie

Postup:

Rozohrej kokosový olej a osmaž na ňom cibuľky s trochou soli (5 minút). Pridaj cesnak a restuj ďalšiu minútku, potom pridaj hrach a 600ml vody. Nechaj zovrieť a var do doby, kým je hrášok žiarivo zelený (ale už nie zmrazený), asi minútu alebo dve.

Zmes nalej do mixéra, pridaj mätu, citrónovú šťavu a kôru a olej. Mixuj do hladka. Dosoľ podľa chuti a servíruj pokvapkané olivovým olejom.

Originál recept aj foto tu. :)

Grahamové krekry

Ingrediencie:

  • solené grahamové krekry
  • 220g masla 
  • 200g hnedého cukru (môže byť aj klasický)
  • 200g čokolády na varenie

Postup:

Rozohrej rúru na 200C, plech vysteľ alobalom a potri troškou oleja. Poukladaj naň krekry (vedľa seba po celej ploche).

Na strednom ohni rozpusti maslo a pridaj všetok cukor. Za stáleho miešania priveď k varu (asi 2-3 minúty), aby vznikol karamel.  

Karamel vylej na krekry a peč asi 6 minút. 

Vyber z rúry a nadrobenú čokoládu poukladaj na horúci karamel. O minúty alebo dve môžeš čokoládu rovnomerne rozotrieť po celom povrchu. Nechaj stuhnúť a podávaj. 

Originál recept tu. :)

Ingrediencie:

  • solené grahamové krekry
  • 220g masla 
  • 200g hnedého cukru (môže byť aj klasický)
  • 200g čokolády na varenie

Postup:

Rozohrej rúru na 200C, plech vysteľ alobalom a potri troškou oleja. Poukladaj naň krekry (vedľa seba po celej ploche).

Na strednom ohni rozpusti maslo a pridaj všetok cukor. Za stáleho miešania priveď k varu (asi 2-3 minúty), aby vznikol karamel.  

Karamel vylej na krekry a peč asi 6 minút. 

Vyber z rúry a nadrobenú čokoládu poukladaj na horúci karamel. O minúty alebo dve môžeš čokoládu rovnomerne rozotrieť po celom povrchu. Nechaj stuhnúť a podávaj. 

Originál recept tu. :)

Zdravší kinder mliečny rez

Ingrediencie:

  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL medu
  • 3 vajcia 
  • 150g cream cheese
  • 150ml smotany na šľahanie
  • 2 PL medu 

Postup:

Najprv si vyšľahaj vaječné bielka.

Zmiešaj žĺtka s medom, kakaom a škrobom. Celú hmotu jemne premiešaj s bielkami a vylej na menší plech s papierom na pečenie. Peč 12 minút na 220°C. 

Vymixuj cream cheese, smotanu a med dohladka, natri na polovicu cesta, druhou koláč prikry a nechaj stuhnúť pár hodín v chladničke. 

Originál receptu nájdeš tu

Ingrediencie:

  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL medu
  • 3 vajcia 
  • 150g cream cheese
  • 150ml smotany na šľahanie
  • 2 PL medu 

Postup:

Najprv si vyšľahaj vaječné bielka.

Zmiešaj žĺtka s medom, kakaom a škrobom. Celú hmotu jemne premiešaj s bielkami a vylej na menší plech s papierom na pečenie. Peč 12 minút na 220°C. 

Vymixuj cream cheese, smotanu a med dohladka, natri na polovicu cesta, druhou koláč prikry a nechaj stuhnúť pár hodín v chladničke. 

Originál receptu nájdeš tu

Banán v ryžovom papieri

Ingrediencie:

  • 1 zrelý banán 
  • 4 plátky ryžového papiera (dostať v bio obchodoch, ale aj v Bille za cca 1 euro)
  • 4 polievkové lyžice masla
  • práškový cukor na posypanie alebo čokoládová omáčka, puding

Postup:

Rozkroj banán na polovicu a každú polovičku ešte raz podĺžke rozkroj. Ryžový papier priprav podľa návodu (vo vode) a omotaj ním kúsok banánu. 

V malej panvici roztop maslo (na strednom plameni) a vyprážaj banán dozlatista. Podávaj posypané cukrom alebo s omáčkou podľa vlastnej chuti.  

Originál recept tu. :)

Ingrediencie:

  • 1 zrelý banán 
  • 4 plátky ryžového papiera (dostať v bio obchodoch, ale aj v Bille za cca 1 euro)
  • 4 polievkové lyžice masla
  • práškový cukor na posypanie alebo čokoládová omáčka, puding

Postup:

Rozkroj banán na polovicu a každú polovičku ešte raz podĺžke rozkroj. Ryžový papier priprav podľa návodu (vo vode) a omotaj ním kúsok banánu. 

V malej panvici roztop maslo (na strednom plameni) a vyprážaj banán dozlatista. Podávaj posypané cukrom alebo s omáčkou podľa vlastnej chuti.  

Originál recept tu. :)

Brownies bez múky

Ingrediencie:

  • 4 vajíčka
  • 120g nesladeného kakaového prášku
  • 200g cukru podľa vlastných preferencií (kokosového, hnedého...)
  • 50g kokosového oleja + 1 PL navyše
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli

Postup:

Rozohrej rúru na 180C. Všetky ingrediencie vymiešaj dohladka. Vylej do vymasteného plechu 20x10cm. Peč 25-30 minút. Pred podávaním nechaj úplne vychladnúť.

Originál receptu aj foto nájdeš tu

Ingrediencie:

  • 4 vajíčka
  • 120g nesladeného kakaového prášku
  • 200g cukru podľa vlastných preferencií (kokosového, hnedého...)
  • 50g kokosového oleja + 1 PL navyše
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajovej lyžičky soli

Postup:

Rozohrej rúru na 180C. Všetky ingrediencie vymiešaj dohladka. Vylej do vymasteného plechu 20x10cm. Peč 25-30 minút. Pred podávaním nechaj úplne vychladnúť.

Originál receptu aj foto nájdeš tu

Arašidové guličky

Ingrediencie:

  • cca 20 sušených datlí
  • 150g nesolených nepražených arašidov
  • 1 odmerka proteínu (vanilka alebo čokoláda)
  • 1/2 polievkovej lyžice kakaa
  • štipka soli 
  • 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu alebo kokosovej múky
  • voda

Postup:

Všetky suroviny zmiešaj v mixéri na kašu a pridaj troška vody, aby sa hmota lepšie tvarovala. Vytvaruj z nej guličky a daj stuhnúť na 30 minút do chladničky.

Môžeš obaliť v horkej čokoláde a ak máš rád sladšie dezerty, pridaj do cesta aj med. 

Originál. recept tu, ale my sme si ho pozmenili. :)

Ingrediencie:

  • cca 20 sušených datlí
  • 150g nesolených nepražených arašidov
  • 1 odmerka proteínu (vanilka alebo čokoláda)
  • 1/2 polievkovej lyžice kakaa
  • štipka soli 
  • 3 polievkové lyžice strúhaného kokosu alebo kokosovej múky
  • voda

Postup:

Všetky suroviny zmiešaj v mixéri na kašu a pridaj troška vody, aby sa hmota lepšie tvarovala. Vytvaruj z nej guličky a daj stuhnúť na 30 minút do chladničky.

Môžeš obaliť v horkej čokoláde a ak máš rád sladšie dezerty, pridaj do cesta aj med. 

Originál. recept tu, ale my sme si ho pozmenili. :)

Hroznové jednohubky

Ingrediencie:

  • 40 bobúľ hrozna
  • 100g plnotučného gréckeho jogurtu
  • 3 polievkové lyžice chia semiačok, orechov alebo strúhanej čokolády

Postup:

Každú bobuľu napichni na špáradlo a omoč v jogurte. Do misky si daj semiačka, orechy alebo strúhanú čokoládu a jogurtové bobule v nej hneď vyváľkaj. 

Poukladaj na rovný plech prikrytý papierom na pečenie a daj do mrazničky na minimálne 90 minút. Konzumuj ihneď po vytiahnutí z mrazničky. 

Ingrediencie:

  • 40 bobúľ hrozna
  • 100g plnotučného gréckeho jogurtu
  • 3 polievkové lyžice chia semiačok, orechov alebo strúhanej čokolády

Postup:

Každú bobuľu napichni na špáradlo a omoč v jogurte. Do misky si daj semiačka, orechy alebo strúhanú čokoládu a jogurtové bobule v nej hneď vyváľkaj. 

Poukladaj na rovný plech prikrytý papierom na pečenie a daj do mrazničky na minimálne 90 minút. Konzumuj ihneď po vytiahnutí z mrazničky. 

Fritované jablkové krúžky

Ingrediencie:

  • 125g hladkej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečenia
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 väčšie vajce
  • 300ml cmaru 
  • 4 väčšie jablká, napr. Gala
  • olej na vyprážanie

Postup:

Múku, prášok do pečenia, cukor a soľ zmiešaj s muškát. orechom a škoricou. V ďalšej miske zmiešaj vajcia a cmar. Obe zmesi potom spolu vymiešaj v jednej mise. 

Jablká zbav stredu a nakrájaj na krúžky (max. 1cm hrubé).V panvici si rozohrej olej a keď je horúci, krúžky jablka začni omáčať v pripravenom cestíčku. Počas fritovania obráť, výsledok by mal vyzerať ako na obrázku. 

Podávaj obalené v cukre+škorici alebo so sladkou omáčkou či džemom.

Originál recept aj foto tu

Ingrediencie:

  • 125g hladkej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečenia
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 väčšie vajce
  • 300ml cmaru 
  • 4 väčšie jablká, napr. Gala
  • olej na vyprážanie

Postup:

Múku, prášok do pečenia, cukor a soľ zmiešaj s muškát. orechom a škoricou. V ďalšej miske zmiešaj vajcia a cmar. Obe zmesi potom spolu vymiešaj v jednej mise. 

Jablká zbav stredu a nakrájaj na krúžky (max. 1cm hrubé).V panvici si rozohrej olej a keď je horúci, krúžky jablka začni omáčať v pripravenom cestíčku. Počas fritovania obráť, výsledok by mal vyzerať ako na obrázku. 

Podávaj obalené v cukre+škorici alebo so sladkou omáčkou či džemom.

Originál recept aj foto tu

Nutellové guľky

Ingrediencie:

  • 130g ovsených vločiek
  • 200g Nutelly 
  • 50g strúhaného kokosu
  • med na osladenie (množstvo podľa vlastnej chuti)
  • opražené oriešky (na panvici, množstvo aj druh podľa vlastnej chuti, najlepšie lieskovce)
  • štipka soli 
  • 1 lyžica chia semiačok (nemusí byť)

Postup:

Všetky suroviny zmiešaj v mixéri a vlož na 30-60 minút do chladničky. Po vytiahnutí z hmoty vytvaruj guľky a hneď podávaj alebo nechaj ďalej tuhnúť v chladničke. 

Originál recept + foto tu

Ingrediencie:

  • 130g ovsených vločiek
  • 200g Nutelly 
  • 50g strúhaného kokosu
  • med na osladenie (množstvo podľa vlastnej chuti)
  • opražené oriešky (na panvici, množstvo aj druh podľa vlastnej chuti, najlepšie lieskovce)
  • štipka soli 
  • 1 lyžica chia semiačok (nemusí byť)

Postup:

Všetky suroviny zmiešaj v mixéri a vlož na 30-60 minút do chladničky. Po vytiahnutí z hmoty vytvaruj guľky a hneď podávaj alebo nechaj ďalej tuhnúť v chladničke. 

Originál recept + foto tu

Špaldové sušienky

Ingrediencie:

  • 170g hladkej špaldovej múky
  • 120 ml vody
  • soľ 
  • semiačka podľa vlastného výberu

Postup:

Rozohrej rúru na 170C. Zmiešaj asi 1/4 čajovej lyžičky soli so 120ml studenej vody. 

Do vody pridaj múku a vytvaruj cesto. Na papieri na pečenie ho vyváľkaj na tenúčko. Vyváľkané cesto potri trošičkou vody, posyp soľou a semiačkami (napr. slnečnicové, sézam)

Peč 15-25 minút, po 10 minúte sleduj krekry pravidelne.

Ingrediencie:

  • 170g hladkej špaldovej múky
  • 120 ml vody
  • soľ 
  • semiačka podľa vlastného výberu

Postup:

Rozohrej rúru na 170C. Zmiešaj asi 1/4 čajovej lyžičky soli so 120ml studenej vody. 

Do vody pridaj múku a vytvaruj cesto. Na papieri na pečenie ho vyváľkaj na tenúčko. Vyváľkané cesto potri trošičkou vody, posyp soľou a semiačkami (napr. slnečnicové, sézam)

Peč 15-25 minút, po 10 minúte sleduj krekry pravidelne.

Syrovo-slaninkový dip

Ingrediencie:

  • 220g soft cream cheese (napr. z Lidlu)
  • 2 tégliky kyslej smotany (cca 2x200g)
  • 150g strúhaného syra (najlepšie cheddar)
  • 6 plátkov slaniny (pokrájanej a osmaženej)
  • 100g nasekanej jarnej cibuľky

Postup:

Rozohrej rúru na 200C.

Zmiešaj cream cheese so smotanou, syrom, slaninou a cibuľkou.

Vlož do zapekacej misy a peč 25-30 minút. Syr by mal byť horúci a na vrchu by mal bublať. 

Servírovať ho môžeš napríklad s krekrami (recept vyššie).

Originál recept tu

Ingrediencie:

  • 220g soft cream cheese (napr. z Lidlu)
  • 2 tégliky kyslej smotany (cca 2x200g)
  • 150g strúhaného syra (najlepšie cheddar)
  • 6 plátkov slaniny (pokrájanej a osmaženej)
  • 100g nasekanej jarnej cibuľky

Postup:

Rozohrej rúru na 200C.

Zmiešaj cream cheese so smotanou, syrom, slaninou a cibuľkou.

Vlož do zapekacej misy a peč 25-30 minút. Syr by mal byť horúci a na vrchu by mal bublať. 

Servírovať ho môžeš napríklad s krekrami (recept vyššie).

Originál recept tu