Perfektná obsluha, jedlo, ceny a koncept: Flamender

Pred nejakým časom sme sa rozhodli, že ak nebude ozaj silný dôvod, tak nové "recenzie" už sem nebudeme pridávať. Nemáme na to čas, pretože dospelácky život si žiada zarábať peniažky, ktoré nám z tohto tu nepadajú.

Sranda je, že po kauze tatarák sa jeden taký dôvod našiel - spoznali sme reštauráciu, ktorá nás svojím prístupom a kvalitou vo všetkých ohľadoch oslovila natoľko, až sme sa rozhodli predošlé rozhodnutie zrušiť a opäť sem napísať niečo o našom zážitku.



Flamender je novootvorená reštaurácia v priestoroch bývalého The Pub a ešte bývalejšieho Upside Down na Laurinskej 4. Boli sme tam fotiť tataráky a boli sme hladní, tak sme sa rozhodli dať si obed. A veruže to stálo za to.

Začali sme šalátom s bio bulgurom a štvorfarebnou šošovicou, so zrejúcim kravským syrom, limetkovým dresingom a čerstvými bylinkami. Na prvý pohľad sme sa do neho moc pustiť nechceli, lebo vyzeral trochu sucho - no akonáhle sme ochutnali, padli sme na zadky. Skvelý, šťavnatý, brutálne dochutený a svieži. Na jednotku.

Keďže sme boli riešiť hlavne tataráky, tak Kráľovský tatarák á la Flamender zo pstruha podávaný na avokáde a Pak Choi šalát s mungo klíčkami nesmel chýbať. Zaujímavosťou tohto pánka je, že nie je z lososa, ako robí skoro každá reštaurácia - je z bratislavskej rybičky, zo pstruha. A je skvelý.

S predjedlami za nami sme sa pustili do hlavných jedál. Prvým boli NEUVERITEĽNÉ pečené marinované kačacie prsia so sezamovou omáčkou a jablkovo - zemiakovou kašou. Ak by sme mali ísť na kačacie hody niekam do centra, tak ideme sem. Konečne to niekto začal pripravovať na modernejší spôsob, nie stále len kapusta lokše! 10/10.

Pánska časť zostavy si neodpustila ochutnať steak, keďže 2 reštaurácie fungujúce tu predtým boli práve zamerané na mäsko - a veruže neoľutoval. Hovädzí steak z mladého býka na lesných hubách s glazovanou mrkvou na ďumbierovom masle a ryžou pripomínal kombináciu Slovenska s Argentínou a opäť priniesol chute, ktoré sa v Bratislave len ťažko hľadajú.

Zakončili sme to dezertami, menovite horúcou čokoládovou tortičkou s vanilkovou zmrzlinou a malinovou espumou, čo je klasika, ktorá neomrzí a milovníci čokolády sa potešia.

Sladkým kráľom obeda však jednoznačne boli pečené slivky s domácou jogurtovou zmrzlinou, mrveničkou a redukciou z ríbezľového vína, na nôtu klasického slovenského koláča s ríbezľákom! Opäť očividná tvorivosť šéfkuchára, nové chute, nové kombinácie. Ako vraví Kuly, klobúk dole.

Jedlo však je len jednou časťou toho, čo robí skvelý podnik skvelým podnikom. Obsluha vo Flamenderi je neuveriteľne - na BA pomery - milá, ochotná a efektívna. Keď sme sa pýtali prečo, tak sme zistili, že majú vlastné školiace stredisko, ktorým si obsluha najprv musí prejsť. Slušné.

Druhou vecou je koncept. Keby išiel Flamender len jednou cestou a to "bratislavská tradičná kuchyňa", pravdepodobne by nemal ponúknuť čo viac ako jeho najväčší konkurent Zylinder. Lenže! Flamender sa rozhodol nestaviť na čo najväčšiu tradíciu, rozhodol sa staviť na fúziu modernej gastronómie s bratislavskou tradíciou, čo je niečo, čo my osobne milujeme. Podľa nášho názoru slovenská gastronómia funguje a napreduje vtedy, keď používa svoje tradičné postupy a ingrediencie k tvorbe niečoho úplne nového...a presne to Flamender robí.

Poslednou vecou v neposlednom rade sú fakt nízke ceny na centrum BA. Bez problémov sa najete do sýtosti pod 10€ a to je naozaj za takúto kvalitu čo povedať.

Čo sa kuchyne týka - a musíme to spomenúť - na rováši to má šéfkuchár Mário Žužič, ktorý varil pre Andreja Kisku, Karla Gotta, varieva pravidelne na obrazovkách TV prijímačov (nie doslova) a je víťazom niekoľkých prestížnych súťaží. Nám na takýchto oceneniach moc nezáleží - nám záleží na konečnom výsledku v reštaurácii...ktorý je VYNIKAJÚCI.

Len tak ďalej Flamender, môžete nás čakať na obed a večeru pravidelne.

 

Flamender nájdete na Laurinskej 4, tu je Facebook, tu je stránka a volať môžete na 0948 163 195.